tisdag 24 oktober 2017

Final



Så drar det ihop sig till hemresa. Vi har varit här på Sveriges antipod i 26 dagar och det ska bli skönt att få komma hem. Imorgon kväll 1930 flyger vi med United Airlines till Los Angeles och landar där kl 11 samma dag som vi flög. Alltså kom vi fram 8 timmar innan vi startade.....Fan va fort det flygplanet måste åka alltså.  Tricket stavas ju datumgänsen.  Alla timmar vi brassar bort får vi nu tillbaka i en klumpsumma. Norwegian tar oss sen vidare hem kl 1700 och så är vi tillbaka där vi startade,  Arlanda,  på fredag kl 1200. Vilket innebär att vi åkt jorden runt! Lite kul ju.

Utsikt från husbilens sovrumsfönster sista morgonen, bra final va?

Att få krypa ner i sin egen säng och duscha varmt hur länge man vill, käka kaviarmackor och få zoegas kaffe igen skall bli trevligt. Visst är det kul att resa men på något sätt så har vi med åren mättats.  Vi har sett otaliga städer och skogar och stigar och krogar, caféer mm sen 1952 resp 58 och nånstans längs vägen uppstår en viss rutin. Samma sak i somras med alla marinor och hamnar. En brygga är en brygga är en brygga oavsett var den ligger. Den stora resan ligger inne i huvudet och kroppen hänger bara med. I bästa fall....

Djungel direkt,  var man än tittar in 

Orere beach


Vi var ju inne i Auckland igår och svepte förbi city samt tog en lov i hamnen, men nånstans pallade vi inte med så mycket mer.  Vi tog oss ut till fina Orewa beach, la oss i sanden och läste sista numret av Fokus och en god bok istället.
Gick på en krog som hette Casablanca, igår kväll och kan ni tänka er, de hade en affisch med humpfrey bogart och Ingrid bergman!  Det hade vi ingen aaaaning Om! Men maten var jäkligt god, turkisk och marockansk kök. Starkt och kryddigt med vitlök. Ikväll blir det nog indiskt.

Summa summarum?

Att summera resan är svårt, väldigt mycket har hänt.

Nya geologiska fenomen var man än är

Turkisk pizza, bra mycket smarrigare än Erdogan

Två turturduvor under korkeken

Båtar och alla i plast....

Nåt torg i Auckland 

Senaste tillskottet i poncho garderoben 

Moccachinoholicsarnas våta dröm. Faaan va gött

Ponchoköpar ångest i regnet i Clevedon

Karin gästbloggar :

Korrigering H -H krig. (hjärna-hjärta konflikt)
För några år sedan blev poncho på modet i Sverige. Jag övervägde om det kunde vara något för mig... kom fram till att det är en idiotisk persedel utan ärm, passar inte mig. Och jag sitter inte heller om kvällarna vid någon lägereld som en indian.
Hjärnan fattat beslut. Nej. Punkt.
Så kom det en ösregnar dag som vi skulle slå ihjäl, blev Clevedon. EN enda affär var öppen, typ Nya Zealands hemslöjdsbutik... DÄR hänger en vacker poncho med opossum-krage.. Hjärtat skriker: vill ha! Hjärnan säger: nej. Beslutet är sedan länge fattat. Dessutom dyr+onödig 
Jobbigt. Jobbigt...ponchomodet dessutom på väg ut.

Ulf la' sig för lite vila i bilen...rätt som det var sprang jag iväg o köpte den.
Eftersom ulf ville vila så är det i princip hans fel. Hade vi åkt direkt hade detta aldrig hänt. Visst!
Kriget slut, allting gott. Så kär i min nya dyra onödiga poncho persedel!

Kul holk 

Varmt välkomna?  Njaee

Gillar dessa vagnar med käk,  börjar synas i Sweden också, foodtrucks



Middagsobservationer.
Vägarna här är fruktansvärt dåligt underhållna. Har inte sett ett enda asfaltsarbete på 380 mils körning. Runt Auckland har det varit bra men annars.....bläää.  Tom Sverige är bättre och det vill inte säga lite. Köra mc här måste bli med offroad maskin och grova däck.
Nationalfågeln Kiwi borde bytas ut mot Tui. Ingen nya zealändare,  nästan, har sett en kiwi i vilt tillstånd. Men Tui fågeln finns överallt och den har ett underbart läte.  Nu på våren sörplar den i sig nektar, blir lite på lyset och skall flörta med nån annan fast andra könet, hur de nu ser skillnaden, och då far de runt i luften och flaxar och vinglar i sin pardans,  inte olikt drängen som bjuder upp pigan på logedansen där båda har fått i sig en stänkare eller två. Vi röstar på Tui fågeln.
Bilförarna här kör snällt mot varandra,  ingen stress och galna omkörningar. Kör Stockholm- Södertälje eller Malmö -Trelleborg och jämför. Där är de inte kloka på en fläck.
Vi har blivit moccachinoholics. Kiwisarna är jäkligt bra på kaffe i olika varianter. Vi har väl bara kunnat cappuccino och espresso så nu har vi lärt oss nåt nytt!
Maten har väl inte imponerat för mycket.  Lite dåligt kryddat och fish n chips är sämst.  Den bästa jag själv ätit var i hamnen i Kristianopel!  En tonårs dotter till kiosk ägaren brassade otroligt goda fish. Så det kan bli.
Men som sagt,  NZ tre bästa grejor: tada......!!!
1/ landskapet, geologin och naturen
2/ fåglarna och alla deras läten
3/ kiwisarna själva,  otroligt härliga människor

Tips till de som vill hit: köp Vodafone turist simkort för 49 $.  du får 3Gb och massa samtals och sms minuter. Har räckt gott och väl
Om ni campar, gå med i top10 klubben för 50$,  ger 10% på alla campingar, extra gb till internet, rabatt på caféer och restauranger samt färjan och massa attraktioner.
Om ni vill se vackra hus,  åk inte till sydön! Håll er nära Auckland!!
Slingriga vägar,  kör runt Coromandel peninsula.
Vill ni frysa,  ta sydön mellan april till oktober....
Sola,  åk så långt norrut som möjligt i januari
Nu blir det bloggpaus på obestämd tid,  troligen nästa sommar


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar