tisdag 17 oktober 2017

Observationer från undersidan

Middagsobservationer tagna av beckbyxan under några veckors tid.
Fake facts kallas det ibland men vi kan kalla det för normkritisk granskning och alternativa sanningar. Mycket gångbart idagens samhälle.

1. Anledningen till att jag aldrig blir av med förkylningen måste bero på skillnader i vad jag äter här och hemma.  Right? Eftersom jag nu inte fått kaviar och messmör i rejäla doser dagligen måste det vara därför jag aldrig blir frisk. Hustrun nickar men samtidigt kan jag inte släppa tanken på att avsaknaden av ugnsstekt falukorv väger nog så tungt. Tål att dras ett varv till.

2. Kiwisarna går ofta barfota, på stan, i varuhusen, på kontoren, tom på restaurang ja överallt. Först trodde vi det var endast White trash och barn men IoM att vi sett unga mammor, havandes dito, öldrickande tatuerade slynglar,  skolbarn på väg i uniform, något äldre män och även kvinnor så var jag tvungen att googla och se om det var fler som sett samma, jamenvisst! Fanns massor att läsa om just detta att nzländare går barfota.  Flera förklaringar nämndes,  både kulturarv efter Maorierna men även en laid back dresscode attityd, bekvämlighet osv. Kanske därför som gator och torg är så extremt rena och fina. Ingen vill ha skräp under fötterna än mindre glasbitar.

3. I princip alla hus har korrugerad mörk plåt till taken. Väldigt få lägger tegelpannor. Idag såg vi några och alla var beväxta rejält. Men inte plåttaken! Eftersom vi befinner oss mellan latitud 35-40 i runda slängar så är solen ganska stark även under vintertid.  Det gör att taken blir varma och tar automatiskt död på all mossa eller andra sporer som försöker få fäste.

4. Alla, nästan,  tunga tanklastbilar med släp, alltså 40 tons ekipage är Scania eller Volvo. Normala lastbilar är oftast amerikanska Mack, Kenworth, Freightliner ja till och med en Petebuilt har jag sett. Några mitsubishi, iveco,  Renault,  MAN, syns till när det skall flyttas fjollvikter, men när det blir riktigt tunga grejor väljer Kiwiman en svensk truck. Lite stolt blir man ju!!

5. Kiwisarna är otroligt vänliga och trevliga. Har inte mött en enda som varit sur eller visat nån tråkig sida.  Bara "haj majt" och ett leende. Tom bensinmacksföreståndare i långt framskriden lårbensålder grinar glatt och frågar om allt är bra. Skulle varit i Sverige det, eller ännu värre längs autobahn. Där är det långt mellan gruss gott.

6. Det finns inga trädgårdsarkitekter eller inredningskunniga och det beror på att ingen är det minsta intresserad av hur hus eller trädgård ser ut. Obs det var Karins spaning.

7. Det är fyrhjulsdrift som gäller.  Särskilt på sydön. Lite mer normala bilar har synts på nordön.  Mest japanska helst Toyota, några Holden, (Australian car) Samt en stackars Saab 900. Hur fan kom den hit. Volvo finns ett antal.  Bilarna är inte rostiga, det får de tacka vädret för,  men solen bränner på huvar, tak och luckor. Typiskt icke svenskt problem.

8. Myggorna är ena elaka jävlar. Karin har sår som kliar vansinnigt på fötterna. Jag har lite grann oxå men inte så jävligt.  Vi får nog kolla med nåt apotek imorgon. Kanske är löss i husbilen?? Hmm

Vi har färdats på vår första motorväg!  Gick från wellington och norröver.  Undvek den så mycket det gick och hittade fina kurviga mcvägar till Karins stora förtvivlan.  Såg nog bland det tjusigaste landskapen hittills strax norr om wellington.
Landade i staden Whanganui för natten och strosade på kyrkogården,  så roligt har vi!!  Men det var en fin liten stad!

Nu lyfter det! 

Kul med citron i trädgården 


Kom inte hit, säger den blicken

Precis som i vejby.......

"Det jag var, det är Du. Det jag är, det blir Du" viskas det från underjorden......moho..hohohahaha

Plåtniklas was here

Heavens road, 300 möh rakt ned

Fyrkantsmejsel har jag sällan använt. Har inte nz hört talas om torx, Phillips,  pozidrive osv

Det är långt vart man än vänder sig! 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar