fredag 20 oktober 2017

Sagan om ringen

Hobbitland

Försökte jag läsa vet inte hur många gånger, men kroknade alltid efter runt 100 sidor. Har svårt för fantasy sagor och science fiction. Har inte heller läst om han trollkillen på nån trollskola i England.  Däremot vet jag att hon som skrev böckerna blev rik som ett troll. Det skola jag ock vilja bli.

Dagens äventyr blev nämligen besök på inspelningsplatsen av filmen Lord of the rings.  Jag tror den baserar sig på boken jag nämner men är faktiskt inte helt säker.
Hobbiton heter stället och ligger nära skithålan Matamata. Ingen kände till stället förrän Peter Jackson,  regissören, hittade den speciella skrevan i marken där de byggde Hobbiton.

Vi önskar ofta under resan att vi haft en geolog med i baksätet, för landskapet är obeskrivligt märkligt och vackert. Ovanligt och spännande. Men hur fasen bildades det? Vullikanerna undertill måste ha påverkat och kontinentalplattorna som orsakar 200 earthquakes per år har säkert spelat in.

Inspelningsplatsen för filmen ligger i ett för övrigt ganska Skånelikt landskap. Bäst som man kör på åkrarna och undrar varför de valde denna plats på jorden så öppnar sig helt plötsligt otroligt märkliga dalgångar och skrevor som åtminstone jag aldrig sett maken till förut. Mitt inne i denna märkliga formation ligger så byn som byggdes upp för filmen.

Efter filmen var klar revs allt, stod väl i avtalet med nån miljöskyddsansvarig i Matamatas kommun, men så kom markägaren på att han kunde göra nåt kul och så byggdes allt upp igen. Det asfalterades vägslingor runt Hobbitonbyn, bussar i knippen köptes in, café, souvenirshop, toaletter, parkeringsplatser, staket och vägbommar monterades samt personal med Hobbiton tröjor drilladed och turisterna började rulla in.

 Ingen aning hur många som kommer per dag men kanske 2-3000 och biljetten för att åka med bussen en timme gick på 80$, cirka 550 kr.
Fatta att grannarna runt ikring, som sysslar med knaper fåravel, slänger sura blickar när markägaren/borgmästaren i Hobbiton, tidigare lika knaprig fåraherde han med, numera får helt helt andra inkomster. "Mycket ull för litet skrik" sa gubbfan.

Varken hustru eller jag tyckte grindslanten stod i paritet med vad som vankades.  Vi tog istället in på Hobbit coffeehouse,  beställde varsin moccachino, vårt nya favviskaffe på nz, med en varm blåbärsmuffins, samt tittade på gulhyade tjattrande och fnissande människor i lustiga hattar och vita munkavlen som äntrade hobbitbussarna för färd in i sagornas värld.
Köpte iaf kepsar till kidsen,  hoppas de tycker de är coola.


Staden Thames, passerades utan att ett ögonbryn lyftes, möjligen för ett hus som legat och sett ut på samma sätt sen grunden lades artonhundrafrösihjäl. De är märkliga kiwisarna med sin vurm för antika byggnader från 1800. Man kan också titta på Maoriernas rock carvings från 1400- talet. 100 år innan byggdes Uppsala domkyrka......saynomore.



Vi landade på Hot Water beach som är en ypperlig camping och imorgon väntar nya vidriga äventyr, stay tuned folks!
Kvällspromenad vid south Pacific 


Min egen bild av en TUI med det roliga kvittret

Roliga stugor i campingen 

Två små fåglar på en gren......

Större fågel bakom en gren,  försök till djungel promenad.


De kan kalhygge även här.  Vackert är det inte. 

Huset låg mittemot.  Matchar varann??




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar