måndag 16 oktober 2017

Stena fartyg genom en skärgård

Innan hon såldes till kiwisarna för två år sedan. 

Dagens huvudrätt blev då färjeresan från sydön till nordön. Efter lite koll på fartyget på den informations rika hemsidan "fakta om fartyg" så fick jag veta så mycket att det vete tusan om jag hade velat åka med den då, klicka här Strait Feronia.

På stenas tid gick det vilt till i England! Lite längre ned och de hade fått ösa utav bara fan. 


En gammal italiensk färja som gått på Irland England traden, senare uppköpt av Stena som kört den hårt och på ålderns höst krängt av den till kiwisarna.
Nåja, allt funkade bra och vi kom fram.  Priset för biljetten, 400 $ är jäkligt högt med tanke på att resan är lika lång som göteborg -Fredrikshavn eller Kapellskär - åbo skillnaden är mer än dubbelt så dyrt. För samma sträcka. Cafeterian var precis lika upphetsande som jag befarade. Det var bara att sitta in sig i en fåtölj och vegetera som min gamle vän Thomas Böök brukade säga, frid över hans glada minne.
Resan gick genom en spännande skärgård med otaliga vikar man kunde ankra i med liten segelbåt. Så nu fattar jag varför kiwisarna har så många båtar och att de är duktiga på att segla.
Det blåste en del,  12 kanske, och med Tidvatten strömmarna så såg det riktigt dramatiskt ut vid utfarten till Queen Charlotte sound.


Wellington hette staden vi landade i. Det är  huvudstaden för nya Zeeland med 380.000 människor,  typ Malmö, men den kändes större.  Auckland som vi kommer till länge fram är större, ung som hela stor Stockholm,  1,4 miljoner människor.
Det innebär att hälften av alla kiwisarna bor i de tre städerna wellington,  Auckland och Christchurch. Inte undra på att det är folktomt i resten av landet.
Lite bilder från fartyget följer här

Hög stämning i mässen... 

Du mulnade på lagom till sjöresan

Spännande med utgående tidvattnet och inkommande vind med vågor 

Tjusigt värre


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar